[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Sydkorea ligger längst söderut på den koreanska halvön som ligger mellan Kina och Japan med Nordkorea i norr som enda landgränsande granne.
Huvudstaden Seoul är på ungefär på samma breddgrad som Aten.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”68″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Yta: 99 000 km2, ungefär ¼ av Sverige. Cirka 70 % består av berg.

Folkmängd: 50 miljoner varav Seoul 10 milj.

Tidsskillnad: På vinterhalvåret 8 timmar före svensk tid, på sommaren 7 timmar.

Valuta: Sydkoreanska Won (KRW). 1 000 KRW är ca 6 SEK.

Medelinkomst: 215 000 SEK per år.

Utbildning: Högst andel universitetsutbildade i hela världen. 99% av alla grundskoleelever går vidare till gymnasiet och 83% till universitet och högskola.

Fertilitet: 1.22 (Sverige har 1.67)

Livslängd: 79.8 (Sverige: 81, 3)

Religion: icketroende  49,3 %, Kristna 26.3%, Buddhism 23.2%, Islam 0.1%

Elektricitet: 220 V/60 Hz med samma typ av kontakt som i Sverige.

Internet: Sydkorea har världens högsta uppkopplingshastighet mot internet. 2009 hade 85% av alla hushåll en genomsnittshastighet på 14,6 Mbps (Sverige 5,7). Målet är att alla hem ska ha en uppkoppling på 1 Gbps vid slutet av 2012.

Visum: EU-medborgare kan stanna 90 dagar utan visum.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Den sydkoreanska flaggan heter Taegeukgi och är en modernare version av flaggan som skapades 1882 för Kungariket Joseon. Den blev en viktig självständighetssymbol under den japanska kolonialtiden (1910-45) då den var förbjuden.

Taegeukgi har tre beståndsdelar som i sin helhet representerar och förkroppsligar det koreanska idealet om universell harmoni och enighet:

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”75″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]1) En vit bakgrund symboliserar ljus och renhet som reflekterar koreanerna som ett harmoniälskande folk.
2) En röd (yang) och blå (yin) symbol som kalla taeguk i mitten representerar den rörelse, balans och harmoni som råder mellan ytterligheterna yin och yang i Kosmos. Yang representerar t.ex. ljus och sommar, Yin det motsatta mörker och vinter.
3) Fyra trigram i varje hörn, symboliserar de fyra universalelementen: himmel, jord, eld och vatten.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Korea tillhör den östasiatiska monsunregionen och har fyra distinkta årstider: vår (mars.-maj) sommar (juni-sep), höst (sep-nov) och vinter (dec-mars).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”92″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]1960 var Korea ett av världens fattigaste länder. Under 70- och 80-talet blev Korea en av de s.k. östasiatiska tigerekonomierna och uppnådde 1996 OECD-status.
Idag är Korea en marknadsekonomi vars BNP i köpkraftsparitet (PPP) enligt IMF 2009-10 låg på 25:e plats i världen (Sverige 14:e, Japan 24:e). Korea är världens sjätte största exportör och tionde största importör med internationella företag som exempelvis Samsung, LG, Hyundai, Kia Motors och Posco. Koreanska företag var under industrialiseringsperioden speciellt framgångsrika inom skeppsvarvsindustrin, bilindustrin, elektronik-, stål- och byggbranschen. Men idag är man även internationellt framgångsrika inom exempelvis bioteknik samt underhållnings- och dataspelsbranschen.[/vc_column_text][vc_single_image image=”84″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Korea är av tradition ett land där utbildning är högt värderat, då det var den enda metoden att klättra i den hierarkiska samhällsordningen. I takt med den så ofta kallade ”mirakulösa” ekonomiska och politiska utvecklingen har landet även genomgått ett utbildningsmirakel. Koreanska studenter placerar sig idag bland de högsta i internationella jämförelser som OECDs Programme for International Student Assessment (PISA).[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”87″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Huvudstaden Seoul är med sina 10-25 miljoner invånare världens andra största metropolitiska område och den mest tätbefolkade av OECD-ländernas huvudstäder.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”89″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]