TEMARESOR

Meari Travel är det enda reseföretaget som är specialiserat på enbart Korea.

En stor del av våra kunder är andra researrangörer som bokar hotell, transporter, guidning och evenemang genom oss.

Beroende på dina intressen kan vi utforma resan speciellt för dig eller din grupp.
Här är några exempel:

 

ADOPTERADES ÅTERRESOR

Det finns i Sverige drygt 9000 svenskar som är adopterade från Sydkorea. Adopterade koreaner är en av de grupper med naturlig Koreaanknytning som MEARI vill hjälpa att resa till Korea både enklare och billigare. MEARI ger därför adopterade kostnadsfri hjälp med exempelvis informationsmaterial (reseguider och kartor) inför resor till Korea samt kontaktförmedlande koordinering med koreanska adoptionsorganisationer för dem som vill söka sina rötter i Korea.

MEARI rekommenderar adopterade som vill hitta sina biologiska rötter att man först lär känna Korea som land och lär sig förstå koreansk kultur, då denna i många avseenden skiljer sig från den västerländska kulturen i allmänhet och den skandinaviska i synnherhet. MEARI vet av erfarenhet hur viktigt det är med tvåkulturell kompetens för att formella eller känslomässiga missförstånd inte ska stå i vägen för möjliga återföreningar och relationer.

Ett sätt att snabbt få en introducerande helhetsbild av Korea och den koreanska kulturen är att resa med MEARIs Drömresa. Ett annat, eller kompletterande sätt för vuxna adopterade som vill resa själva med andra adopterade vuxna, är att åka med på någon av återresorna som leds av andra adopterade. MEARI samarbetar exempelvis med Adopterade koreaners förening (AKF) i Sverige och dess danska motsvarighet Koreaklubben.

För de som bestämt sig för att söka sina biologiska rötter i Korea rekommenderas Global Overseas Adoptive Link (GOAL), som är en organisation verksam i Korea, av adopterade för adopterade. GOAL har inte bara den så viktiga tvåkulturella kompetensen utan är även auktoriserad av den koreanska staten att hjälpa adopterade i röttersökande på många olika sätt.

tema-1

TEMPLE STAY

Liksom Korea är unikt med sin religiösa mångfald är Koreansk Buddhism unik och skiljer sig från exempelvis indisk och kinesisk Buddhism. Buddhismen har sedan 400-talet accepterats och utvecklats i samverkan med redan existerande koreanska religioner som Shamanismen.

Med Temple Stay får du i en unik miljö tillfälle att lära känna koreansk buddhism och uppleva munkarnas och nunnornas vardag av zenmeditation, teceremoni, vegetariska måltider och filosofiska samtal. Tempel Stay är ett permanent inslag i Drömresan som MEARI arrangerar varje år.

DMZ

DeMilitarized Zone (DMZ) är den 25 mil långa eldupphörlinjen som delar upp den koreanska halvön i en nordlig och en sydlig del. DMZ är resultatet av Koreakriget (1950-53), som även kallats ”The Forgotten War”. Som den kanske mest militariserade avmilitariserade zonen i världen symboliserar den både krig och fred, delning och återförening. Men framför allt påminner den om att de båda länderna, i avsaknad av ett fredsavtal, rent tekniskt fortfarande är i krig med varandra.

Det finns både halv– och heldagsturer (deltagarna måste vara över 12 år) till DMZ, där man bl.a. kan besöka gränsbyn Panmunjeom. Det var i Panmunjeom som avtalet om eldupphör skrevs 1953.  Parterna var Nordkorea som stöddes av det dåvarande Sovjetunionen och Sydkorea som stöddes av ett USA-lett FN. Sverige finns idag närvarande i Panmunjeom då man tillsammans med Schweiz utgör Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC), som idag har som uppgift att upprätthålla giltigheten av stilleståndsmekanismen.

TAEKWONDOtema-2

Taekwondo kan förenklat översättas till ”handens och fotens väg”, och utövas idag över hela världen både som motionsform, självförsvar och olympisk sport. I Korea är Taekwondo inte bara en nationalsport för mental och fysisk träning, utan används även aktivt som kulturspridare och relationsfrämjande brygga till andra länder och kulturer. Taekwondo sägs därför ha den vidare betydelsen ”Working towards a peaceful world by stopping conflicts using one´s body.”

Idag vallfärdar utövare i Taekwondo och Hapkido (en annan koreansk kampstil) från hela världen till Korea för att ta del av de senaste träningstipsen, uppleva koreansk kultur, delta i utbildningar som instruktör/domare eller uppleva något Taekwondo- eller kampsportsrelaterat event.