Koreansk mat

Koreansk mat erbjuder en rik smakpalett som skiljer sig distinkt från det kinesiska och japanska köket. Basen i det koreanska köket består av inlagd / fermenterad mat, röd chili, sojabönor, sesamolja, vitlök, ingefära och lök.

 

De vanligaste traditionella rätterna är olika typer av risrätter (bap) som äts med grönsaker, fisk och/eller kött. Andra rätter är baserade på nudlar, knyten eller gröt (juk). En vanlig koreansk måltid består även av flera sidorätter som olika grönsaksrätter och soppor.

 

Kimchi är Koreas nationalrätt. Den består av fermenterade grönsaker (vanligast kinakål) smaksatt med bl.a. rödpeppar, vitlök och ingefära. Även om det internationella köket idag har blivit vanlig i koreanernas vardag, är det nästan otänkbart för en korean att äta koreansk mat utan Kimchi. Kimchi är inte bara näringsrikt utan även matsmältningsfrämjande och cancerförebyggande: ”Lite Kimchi varje dag, håller doktorn borta”

 

Bulgogi kan direktöversättas till ”eldkött” och beskrivs enklast som koreansk barbeque. Grillat kött, oavsett om det är marinerat nötkött eller fläskkött, äts vanligtvis i en ” miniwrap” (ssambap) av salladsblad där man förutom köttet även kan lägga exempelvis ris, kryddröror och kimchi.

 

Bibimbap betyder blandad mat/ris och är just vad det låter. Man blandar ris med olika grönsaker och kött, fisk eller tofu, smaksätter med sesamolja och rödpepparsås. Koreaner rör ihop alla ingredienser noggrant och äter bimibap med sked.

 

Te har koreanerna druckit ända sedan buddhismen kom till den koreanska halvön på 3-400-talet. Teceremoni (dado) förekommer ofta i andligt rituella och ceremoniella sammanhang. Utöver grönt te dricker koreaner te av olika sorters frukter, löv och rötter som exempelvis ginseng och ingefära eller persimonträdsblad.

 

Soju är en klar 20-procentig alkoholdryck distillerat antingen på fermenterat ris eller potatis. Den dricks oftast i ”snapsform” och är en av koreanernas favoriter.